هنگام خرید دستگاه های دیجیتالی مثل مانیتور استوک یا کیس استوک ممکنه برای شما سوال پیش بیاد که VGA یا DisplayPort چه فرقی دارن؟ HDMI بهتره یا DisplayPort؟ اون خروجی سفیده که بیست تا سوراخ داره برای چی استفاده میشه ( سوال خودم بود تا مدت ها )؟
همینطور که در سال های اخیر کیفیت خروجی تصاویر دستگاه ها افزایش داشته، بار داده ای که خروجی های کیس ها یا مانیتور ها باید منتقل کنند نیز افزایش پیدا کرده. دلیل تعدد خروجی های تصویر توسعه و افزایش پهنای باند، کاهش تاخیر و یک سری ویژگی های جدید بوده. به طور مثال درگاه های قدیمی تر فقط قابلیت انتقال تصاویر آنالوگ با رزولوشن پایین را داشتند، در صورتی که کابل های مدرن می توانند ویدئو و تصویر را به صورت همزمان و با کیفیت بالا انتشار دهند. بعضی از این کابل ها و خروجی ها برق را نیز انتقال می دهند یا میتوانید برای اتصال چند مانیتور با یک کابل از آن ها استفاده کنید.
اگر میخواهید مانیتور جدید تهیه کنید که پورت های خاصی دارد، یا ببینید که خروجی های یک دستگاه جدیدتر هستند یا قدیمی، این مقاله به شما در انتخاب و آگاهی از این موارد کمک می کند.
VGA – Video Graphics Array
این ورودی آبی رنگ با اون پیچ های آزار دهنده، اولین بار در سال 1987 بار توسط IBM تولید شد و سریع تبدیل به یک اتصال دهنده استاندارد شد. حتی با گذشت مدت ها این درگاه همچنان در بسیاری از دستگاه ها استفاده می شود. VGA قابلیت انتقال صدا را ندارد ولی تصویر را تا رزولوشن 1080p به خوبی نمایش می دهد ولی برای نمایش تصویر های با کیفیت بالاتر مناسب نیست. این درگاه ها بیشتر روی مانیتور و کیس های قدیمی دیده می شوند.
DVI – Digital Visual Interface
این درگاه با خروجی دیجیتال اواسط سال 2000 به صورت استاندارد استفاده شد و به سرعت جای VGA را گرفت. قابلیت انتقال سیگنال های آنالوگ و دیجیتال و امکان انتقال داده های بیشتر، امکان گرفتن خروجی 1080p با فرکانس 60Hz را به شما می دهد. البته کابل های DVI Double-link رزولوشن 1600 × 2560 را نیز پشتیبانی می کنند. به خاطر داشته باشید خروجی تصویر 4k با استفاده از این پورت ها امکان پذیر نیست.
Dp – DisplayPort
یک ورژن جدید تر که در سال 2008 منتشر شده که در سال های ابتدایی روی ویژه ترین صفحه نمایش ها استفاده میشده. تقریبا همه کارت گرافیک های رده بالا از این درگاه استفاده می کنند که بیشتر برای گیمینگ، ادیت ویدئو و کارهای بصری دیگری استفاده می شوند. سه تا از معمول ترین های این درگاه عبارت اند از:
DisplayPort 1.2: خروجی تصویر معادل 2160 × 3840 4k با نرخ تازه سازی 60Hz
DisplayPort 1.3: تصویر 8k با فرکانس 30Hz، با اکثر کارت گرافیک های مدرن همخوانی دارد
DisplayPort 1.4: تصویر 8k با فرکانس 60Hz و قابلیت HDR، جزو جدیدترین خروجی های تصویر است و اکثر بازی های جدید از این قابلیت استفاده می کنند.
امکاناتی مثل گرفتن خروجی تصویر با داشتن یک کابل، کیفیت تصویر بالا از ویژگی های مهم این خروجی هستند.
HDMI – High Definition Multimedia Interface
پر طرفدار ترین و پر استفاده ترین خروجی بازار. این خروجی در سطح صنعتی هم پر استفاده است. کمپانی های فیلم سازی معروف یا شرکت های بزرگ تکنولوژی از این خروجی برای تصویر گرفتن استفاده می کنند. HDMI هم مدل های متفاوتی دارد:
HDMI Standard: خروجی 1080p، یکی از معمول ترین ها برای استفاده است.
HDMI High Speed: خروجی تصویر 4k.
HDMI Premium High Speed: خروجی تصویر 4k با قابلیت HDR.
HDMI Ultra High Speed: یا HDMI 2.1، قابلیت نمایش تصاویر 8k و پهنای باندی معادل 48GB/s دارد.
USB-C
یکی از درگاه هایی که مورد توجه قرار گرفته USB-C است. ویژگی منحصر بفرد این درگاه امکان انتقال صدا، دیتا و جریان برق است و از همه مهم تر قابلیت اتصال از هر طرف به دستگاه! امکان اتصال موبایل، تبلت و یا لپ تاپ به مانیتور باعث شده تا استفاده از این درگاه بسیار راحت باشد. ( به عبارتی متصل کن و استفاده کن )
البته همه درگاه های تصویر برای خروجی گرفتن تصویر استفاده می شوند، بعضی از آن ها ویژگی های بیشتری نسبت به دیگری دارند، مثل انتقال صدا و پشتیبانی از تصاویر با کیفیت تر و … که در جدول زیر به نکات مهم تر و قابل مقایسه آنها پرداخته می شود.
یکی از نکات حائز اهمیت این است که برای همه این درگاه ها در بازار تبدیل معادل هم وجود دارد. یعنی در صورتی که خروجی مانیتور شما با کیس هماهنگ نیست همچنان امکان استفاده از دستگاه خود با استفاده از تبدیل ها دارید. هنگام خرید و استفاده از خروجی های تصویر دقت داشته باشید که برای استفاده از مانیتور 2k خروجی HDMI یا DisplayPort قطعا تصاویر مطلوب تری به شما می دهند. یا برای اتصال چند مانیتور به صورت همزمان DisplayPort شاید انتخاب بهتری باشد.